Preventivmedel

Preventivmedlet som du använder ska inte bara skydda dig mot oönskad graviditet, det ska även passa din livsstil, personlighet och din kropp. Det finns en rad olika preventivmedel. Vad passar dig?

Här nedan har vi listat några alternativ på bra preventivmedel för kvinnor som vi kan rekommendera. Känner du dig osäker så är du välkommen att kontakta oss på GävleDalakirurgin. Vi har mångårig erfarenhet inom gynekologi och har mottagning i Gävle.

Fakta om P-piller

P-piller är en hormonell metod för att förhindra ägglossning. P-pillret kan antingen innehålla en kombination av gestagen (gulkroppshormon) och östrogen (kombinationspiller) eller bara gestagen (minipiller). Kombinationspiller är dessutom dubbelverkande så att om ett ägg skulle bli befruktat har slemhinnan i livmodern förtunnats så att det befruktade ägget inte fäster.

Fakta om P-ring

P-ringen är en mjuk plastring som du själv för in i slidan. Den innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller, östrogen och gestagen. Varje ring skyddar mot graviditet i en månad. Den sitter i slidan i tre veckor, sedan tar du ut den fjärde veckan. Då får du mens. Efter en vecka sätter du in en ny ring.

Fakta om P-stav

P-stavar sätts in under huden på överarmens insida och utsöndrar gulkroppshormon. P-staven räcker i tre eller fem år.

Fakta om P-spruta

P-spruta som preventivmedel innebär att gulkroppshormon sprutas in i en muskel där det sedan fälls ut i kroppen i små doser. Injektionen upprepas ungefär var tredje månad.

Fakta om spiral

Spiral som preventivmedel sätts in i livmodern genom livmodermunnen med hjälp av en applikator. I livmodern fälls armarna på spiralen ut och förhindrar med sin närvaro att ett befruktat ägg inplanteras i slemhinnan. Det finns hormonspiraler och kopparspiraler. Hormonspiraler är något säkrare. Om kvinnan väljer en hormonspiral är det vanligt att hennes menstruationsblödningar upphör, medan de kan bli något rikligare vid användning av en kopparspiral. Kvinnor med besvär av mensvärk rekommenderas inte att använda kopparspiral då smärtan kan öka. Spiraler sätts in av läkare med specialistkompetens. Spiralen kan vara kvar i 5–10 år beroende på typ.

Hormonfria preventivmedel

Hormonfria preventivmedel såsom cervixpessar, preventivgel samt vaginalpessar ordnas vanligen via en barnmorska.

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss