Ganglion hand

Frågor och svar om ganglion

Var är ett Ganglion?

Ett ganglion är en rundad utbuktning i anslutning till en led eller en sena. Gangliet är som en liten ballong fylld med ledvätska. Utbuktningen utgörs av en bråckbildning på ledkapseln eller glidytehinnan runt en sena. Gangliet kan vara mjukt eller hårt beroende på hur fyllt det är med ledvätska. Ibland kan ett ganglion förorsaka lokal ömhet.

Ganglion finger

Ganglion på ovansidan av fingret över den yttersta leden kallas även mukös cysta.

Vad är orsaken till Ganglion?

Ganglier kan sitta i höjd med handleden på handryggen, i höjd med handleden i handflatan, i handflatan över böjsenorna till fingrarna och tumme eller över den yttersta leden på handens ovansida.

Ganglier orsakas genom att leder och senor “smörjs” av en speciell gelatinös vätska (ledvätska) inuti ledkapseln eller senskidan. Ibland ökar produktionen av ledvätska i en led eller inuti en senskida. Detta kan vara förorsakat av förändringar i leden (artros), inflammation (artrit), skada, överbelastning eller annan orsak.

P.g.a det ökade trycket i leden, eller senskidan så läcker ledvätskan ut genom kapseln eller senskidan och det bildas en liten blåsa – bråcksäck fylld med ledvätska. Då ledvätskan innehåller äggviteämnen som gör att den är trögflytande kan kroppen inte suga upp ledvätskan som läckt ut, utan endast vattnet i ledvätskan och detta medför att ledvätskan blir än mer trögflytande – nästan som gelé.

Vilka drabbas av Ganglion?

Ganglier på handryggen eller undersidan är vanligast hos för övrigt friska yngre kvinnor (oftast idrottsligt aktiva). Mukösa cystor på fingrarna är vanligare hos äldre patienter med artros i smålederna. Alla kan drabbas.

Vad kan patienterna göra åt Ganglion?

Ganglion är ingenting farligt. Vår rekommendation är att avvakta. Ibland försvinner det av sig självt. Åkomman kan ibland framkallas av tillfällig överansträngning. I dessa fall kan det löna sig med vila varvid gangliet kan försvinna spontant. Undvik att sticka hål på gangliet med nål eller dylikt då detta kan leda till fula infektioner.

Vad kan sjukgymnasten eller arbetsterapeuten göra åt Ganglion?

Oftast kan ett avlastande stöd vara till hjälp och gangliet kan försvinna spontant.

Vad kan en specialist göra åt Ganglion?

Om konservativ behandling inte fått gangliet att försvinna kan man prova kortison i gangliet annars rekommenderas kirurgi. Ingreppet sker oftast i lokalbedövning och i blodtomt fält, vilket innebär att man lindar armen och pressar upp blodet mot överarmen och därefter pumpar upp en blodtrycksmanschett på överarmen som stasar av blodflödet under ingreppet.

Blodtrycksmanschetten kan upplevas som besvärande men ingreppet tar som regel endast 10-20 minuter. Man löser gangliet från kringliggande vävnad och lyfter bort det medtagande den tunna förbindelseväggen mellan gangliet och leden. Operationen sker i så kallad dagkirurgi. Stygnen kan tas efter cirka 2 veckor. Dagarna efter ingreppet bör man hålla handen i högläge för att minska risken för svullnad. Sjukskrivning 1-6 veckor beroende på arbete och typ av ganglion.

Pris operation Ganglion hand

Priset för en Ganglionoperation är 9 000 kronor.
Se detaljerad prisinformation.

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss